Hieronder twee voorbeelden van corporatisme/centralisatie (onbewust). Eentje onder de noemer "milieu" de ander nota bene onder de noemer "concurrentie". Ik zal beginnen met de nieuwe EU concurrentie wetgeving en de gevolgen daarvan.

Loempia!

Bij ons in het centrum (van Emmen) staan diverse snackwagens. Sommige al decennia. Vooral de Vietnamees is populair, even een loempia halen!

Nieuwe EU regelgeving dicteert echter dat de vergunningen voor straatventers nu niet meer ieder jaar aan dezelfde persoon gegeven mogen worden. Dat moet nu via een veiling/openbare inschrijving. Zodat iedereen kan bieden op het stekkie. Klinkt nog niet eens zo gek toch? Geef een ander ook eens een kans.

Probleem hiermee is echter dat geen enkele uitbater nog de garantie heeft voor een (winstgevend) plekje voor meer dan één jaar. Die onzekerheid is natuurlijk killing. Om nog maar te zwijgen over de kosten die uiteraard gaan stijgen.

Hoe werkt dit centralisatie in de hand vraagt u zich af? Dat is heel simpel: wat er gaat gebeuren is dat grote corporaties in zullen schrijven op zo veel mogelijk vergunningen. Ze zien dan wel of ze er een kraampje neerzetten of niet: de vergunning is binnen en de concurrentie is weg. Wil meneer of mevrouw er toch staan? Dan komt hij/zij toch gewoon in loondienst bij BigCorp? En weer is er een heel stuk middenstand/zelfstandigen weggevaagd en gaat de winst naar grote bedrijven. Goed voor de concurrentie? Nee, ook niet: die paar grote bedrijven verdelen namelijk gewoon samen de buit en sluiten zo de concurrentie buiten.

Zero emissie zones in Den Haag.

Ook las ik vandaag op X een post van Richard de Mos over "zero emissions" zones in Den Haag. Het betreft deze post.

Dit is ook een voorbeeld van hoe onze overheid corporatisme én centralisatie in de hand werkt. Heel ingewikkeld is het niet: werklui hebben werkauto's nodig. En dat kan voor een boodschappen bezorger misschien wel elektrisch, maar voor een aannemer toch echt nog niet zo makkelijk. Die wil namelijk graag een dikke aanhanger mee kunnen nemen, een laddertje op het dak. En die wil graag ook die klus verderop kunnen doen zonder dat hij zijn wagen bij de klant aan het verlengsnoer moet hangen. En die laadpaal 500m verderop is ook geen optie als je telkens moet in/uitladen toch? Dat kost gewoon tijd en tijd is geld.

Een grote corporatie kan echter veel beter een kortdurend verlies opvangen. Die hebben ook wat meer geld over om duurdere elektrische bedrijfswagens te kopen met een langere actieradius en meer vermogen om een aanhanger te trekken. Ook hebben zij meer mogelijkheden tot het plaatsen van laadpalen bij hun kantoor: snelladers bijvoorbeeld, die laat je als kleine zelfstandige niet even op je stoep zetten. Hun personeel gaat na het werk gewoon lekker naar huis en laat de auto daar staan.

Wat je dus krijgt is een afname aan zelfstandig ondernemers en een toename van mensen die in dienst zijn bij grotere bouwbedrijven. Dit komt de concurrentie en de economie niet ten goede. De bouwfraude ligt nog vers in het achterhoofd...

Corporatisme.